Umeåregionens skidanläggningar bör skapa ett gemensamt skidpass – så det går att åka i regionens alla backar på ett kort.

Hemavan Tärnaby har ett skidpass som gäller alla backarna både i Hemavan och Tärnaby. Umeåregionens skidanläggningar borde göra detsamma!
Äntligen har vi fått tidig och snörik vinter med möjlighet till härlig skidåkning. För oss i Umeåregionen som gillar att åka utför finns många backar att välja på. Agnäsbacken, Bräntberget, Buberget, Bygdsiljumsbacken, Kassjöbacken, Middagsberget och Ålidberget ligger alla inom en radie av 8 mil från Umeå. Tillsammans utgör de ett skidsystem som tillfredsställer många när det gäller utförsåkning.

Många drar sig dock för att köpa ett säsongskort för bara ett av områdena i detta skidsystem. Var och en är för liten att ägna en hel säsong. Att kunna åka i regionens alla backar på ett och samma årskort skulle däremot vara riktigt attraktivt.
Ett gemensamt årskort ger fler besökare i backarna
Ett gemensamt årskort skulle inte enbart vara bra för oss skidåkare. Det skulle öka skidåkandet totalt i regionen. Ett större utbud av skidbackar på ett säsongskort skulle sannolikt öka försäljningen kraftigt.
Det skulle i sin tur innebära förbättrad ekonomi för anläggningarna med möjlighet till ännu bättre service och underhåll. Nöjdare kunder och besökare ger framgångsspiral.

På Umeåregionens webbplats läser jag: ”Kommunerna i Umeåregionen har en naturlig samhörighet och arbetar tillsammans för att främja näringsliv och tillväxt, och för bra livsvillkor och samhällsservice.”
Idén om ett gemensamt årskort tycker jag Umeåregionen ska ta tag i. Samla de aktuella skidanläggningarna och undersök villkor och möjligheter att förverkliga det gemensamma skidpasset. Förbättrade kommunikationer, gemensam webbplats och intelligenta kort kan vara frågor i starten.

Det finns mycket att lära av de professionella skidorterna. Ladda årskortet med rabatter till skidskola, sportaffärer och busstransporter. Om man med fördel kan lämna bilen hemma blir skidpasset också en miljösatsning.
För studenterna vid universiteten i Umeå är kommunikationerna nyckeln till alpint friluftsliv. Vi behöver välkomna dem ut och se hela Umeåregionen. Bygdsiljumsbacken har redan uppmärksammat detta på ett förtjänstfullt sätt med en skidbuss.

Maria PH:s framgångar manar till satsning i Umeåregionen
Vilken fantastisk pistkarta det blir med Umeåregionens alla backar inritade. Och den minsta av dessa backar frambringade en världscupsegrare, Maria PH, som fortsätter att prestera toppresultat!
Borde inte detta inspirera Umeåregionens aktörer till handling?

Robert Gabrielsson
Mullsjö, Nordmaling

 

Publicerad 27 jan 2011